Kammen

Waarom kammen?
Veel honden worden aangeschaft vanwege hun leuke wollige uiterlijk. Maar dat deze vachten erg veel werk met zich mee brengen, realiseren de baasjes zich soms wat laat. Je zult een hond zeker elke week moeten kammen.

Kammen is belangrijk zodat loszittende haren uit de vacht te verwijderd kunnen worden. Bij niet of verkeerd kammen, vormen zich al snel klitten, die tot problemen kunnen leiden.

Als je je hond kamt, kun je de hele huid van de hond controleren. Zo zie je al snel of je hond een teek, vlooien of andere aandoeningen heeft. Realiseert u zich dat hoe regelmatiger u de hond kamt, des te minder werk heeft de trimster bij het trimmen van de vacht wat voor u kostenbesparend werkt. De hond wordt er mooier van en de trimbeurt aangenamer.

Wennen aan kammen
Hoe eerder je een hond leert dat kammen leuk is, hoe makkelijker hij zich in de toekomst laat kammen. Begin reeds met kammen als het hondje een paar dagen thuis is. Begin met een paar minuutjes kammen en bouw dat langzaam op. Het gaat dan nog niet zozeer om het kammen, maar de hond gaat dit kammen dan als normaal ervaren.

Welke kam en borstel??
Er zijn heel veel verschillende borstels en kammen te koop. Een kam is misschien nog belangrijker dan een borstel. Hoe zwaarder de vacht hoe grover de kam. Hoe dikker de vacht, hoe langer de tanden van de kam.  Een borstel wordt alleen gebruikt om de haren te ontwarren.

Hoe ga ik dan te werk?
Als eerste dient u een goede plek vrij te maken om de hond te kammen. Het beste is een tafel met een deken of handdoek erop, zodat hij niet uitglijdt. Op de tafel zal een hond sneller accepteren dat hij gekamd wordt en zal hij niet snel wegrennen.

Begin met kammen bij een achterpoot, en kam zo verder naar voren. Kam in laagjes zodat je goed op de huid
kunt kijken. Zo weet je zeker dat je alle haren gehad hebt. Vergeet het koekje niet als hij helemaal klaar is.

 

Ontwollen

Ontwollen helpt uw hond de rui door! Wij zorgen dat er zoveel mogelijk onderwol wordt verwijderd met behulp van speciale kammen en borstels. Na een grondige wasbeurt zal uw hond worden behandeld door middel van de waterblazer. Deze zorgt niet alleen dat de hond droog wordt, maar ook de laatste loszittende haren worden weggeblazen.

Als een hond met een ontwolvacht niet regelmatig gekamd wordt, krijg je een te dichte vervilte vacht, met soms oververhitting (in de zomer) en huidproblemen tot gevolg.

RESULTAAT……minder haren in huis en de hond voelt zich letterlijk bevrijd van overtollige haren!!
Een genot voor elke hond en baas! Berner-Sennenhonden, Retrievers en Keeshonden knappen enorm op van deze behandeling!

 

Knippen

Het knippen van uw huisdier

Met knippen wordt het haar ingekort met de schaar. Dit kan volgens de ras standaard of zoals u het zelf wilt. De lengte wordt aangepast op uw wens. Een hond die geknipt wordt, zien we gemiddeld 4 tot 5 keer per jaar.

Effileren
Effileren is het uitdunnen of inkorten van de vacht met behulp van de effileerschaar. De schaar heeft vertanding en de vacht valt hierdoor natuurlijker. Deze techniek wordt vooral toegepast bij honden met een langere vacht.

 

Scheren

Met scheren wordt de vacht ingekort met de tondeuse. Dit kan op verschillende lengtes, van 3 mm tot 19 mm.. Ook geschoren honden kunnen een mooie langere vacht hebben. Het ligt aan het onderhoud van de vacht van uw hond op welke lengte er geschoren kan worden.

Wanneer een hond met een zwaar vervilte vacht wordt geschoren doen we dit met een zo kort mogelijke scheerkop. Als het kan wordt het hoofd en de staart geknipt.

 

Plukken

Plukken van de vacht



Plukken wordt vooral gedaan bij ruwharige honden. Als de vacht plukrijp is, laten de oude dekharen van de vacht gemakkelijk los. Deze oude haren worden met de hand uitgeplukt. Deze ‘oude’ haren staan los in de huid, en worden door de nieuwe haren in het haarzakje los geduwd. Plukken doet dus geen pijn.  Als je een plukvacht niet regelmatig plukt, krijgt de hond een onregelmatige vacht omdat de haren op een bepaald moment vanzelf los gaan laten.

Een hond wordt meestal met de hand geplukt, als hulpmiddel word er een rubber duimpje, plukpoeder en een trimmes gebruikt voor meer grip op de haren. Plukken is erg arbeidsintensief, het haar wordt plukje voor plukje uitgetrokken.

Afhankelijk van het ras wordt de hond 2 tot 4 keer per jaar geplukt.

Was de hond ook niet voor de plukbeurt. Zorg dat er minimaal 1 week tussen de was- en plukbeurt zit. Een vacht  die vlak voor de plukbeurt gewassen is laat moeilijker los. Waardoor het plukken onaangenaam kan zijn.


Als een hondje voor een plukbeurt in de trimsalon komt, wordt hij eerst goed uitgeborsteld, dan geplukt, voetjes en eventueel het hoofd bijgeknipt, de haren worden uit de oortjes gehaald en de nagels worden geknipt.

 

Wassen

Wassen van de hond



U kunt met uw hond ook terecht voor alleen een wasbeurt.
De honden worden eerst grondig gekamd en dan pas gewassen en geföhnd.
Bij de wasbeurt worden ook:

  • de nagels geknipt

  • eventueel de oren schoongemaakt


Geen mensenshampoo voor een hond!



Veel mensen denken dat honden ook gewassen kunnen worden met mensenshampoo of babyshampoo. Wees echter voorzichtig met het gebruik van mensenshampoo bij honden. Elke shampoo voor mensen werkt op basis van zeep.  Zeep heeft een PH waarde van ongeveer 7.  De PH waarde van de menselijke huid licht rond de 6. die van de honden huid rond de 5.  Door het gebruik van mensenshampoo bij een hond zal de huid uitdrogen. Door de zeep wordt ook de natuurlijk vetlaag weg gewassen. Een goede hondenshampoo bevat geen zeep. En heeft dus een lage PH waarde.

Thuis wassen


Wilt u uw hond thuis wassen, dat kan ook! Maar kam dan eerst de hond goed door en gebruik een hondenshampoo. Ook tijdens het drogen zo nu en dan doorkammen. Tevens geldt hierbij, elke hond heeft zijn eigen soort vacht. Neem contact op zodat ik u kan adviseren welke shampoo u het beste kunt gebruiken.